Sicilian keittiö on kuin elämä itse – täynnä voimakkaita makuja, yllättäviä käänteitä ja syvää tunnetta. Sitä voisi kutsua monenlaisten kulttuurien ja perinteiden sulatusuuni, jossa italiaisten, arabi, kreikkalaisten ja jopa espanjalaisten vaikutteet sulautuvat ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Ja keskellä tätä kaikkea on yksi kiistaton mestari: IL Siciliano, eli sicilialainen keittiö, joka vie mukanaan niin makujen kuin tunteiden tasolla.
Unohdettu, mutta ei kadonnut
Kun ajattelemme italialaista ruokaa, monen mieleen tulee pasta, pizza ja tietenkin italialainen viini. Mutta juuri Sicilian saari tarjoaa meille jotain erityisempää ja syvällisempää. Se ei ole vain ruoka, vaan elämän filosofia, joka heijastuu kaikessa – niin ruoanlaitossa kuin paikallisessa tavassa suhtautua elämään. IL Siciliano on maustettu auringonpaisteella, merellä ja saaren historiallisilla käänteillä. Joskus kuulen ystävieni ihmettelevän, miksi sicilialainen keittiö on niin tunteisiin menevää – niin elämää suurempaa. Ehkä se johtuu juuri siitä, että täällä ruokaa valmistetaan rakkaudella, ei kiireellä.
Tutustu lisää IL Siciliano -konseptista ja sen herkullisista ruokalajeista täältä
Vanhat reseptit, uudet tulkinnat
Kuten monilla muillakin saarilla, myös Sisiliassa perinteet ovat syvällä maassa. Ajatellaanpa vaikkapa perinteistä caponataa – vihanneksista valmistettua, mausteista ja makeaa-happamaa ruokaa, joka juontaa juurensa alueen arabi-influensseista. Se ei ole vain ruokalaji, vaan lähes rituaali. Monilla sicilialaisilla on omat versionsa caponatasta, sillä joka perheellä on oma salainen ainesosansa. Yksi lisää viiniä, toinen lisää sokeria ja kolmas panostaa erityisesti tuoreisiin kasviksin. Tämän ruokatradition ytimessä on ikiaikainen usko siihen, että ruoka on enemmän kuin pelkkä ravinto – se on tapa tuoda esiin tunteet, muistoja ja yhteisön voima.
Mutta juuri tämä seikka tekee IL Sicilianosta ainutlaatuisen. Täällä perinteet elävät ja kehittyvät, ne muuntuvat kunkin sukupolven käsissä, mutta ne eivät koskaan katoa.
Meri ja maa, makujen lähteet
Sicilian keittiön sydän on meressä ja maassa. Meren tuoreimmat herkut, kuten kalat, äyriäiset ja levät, luovat keittiöön raikkauden, joka ei löydy muualta. En unohda sitä päivää, kun olin paikallisessa kalatukussa, katsellessani, kuinka tuoreet simpukat ja kala loistivat silmissäni. Siinä hetkessä ymmärsin, miksi juuri tässä saarella meren antimilla on niin suuri merkitys. Ruoassa ei ole vain maku, vaan siinä on se pohjoinen tuuli, se syvä sininen meri, joka saartaa saarta joka puolelta.
Toisaalta maa, joka on täynnä sitruunapuita, oliiveja ja viinitarhoja, tuo ruokiin lämpimän maahisen maun. Sicilian aurinko hellii maata ja antaa sille sen erityisen maun, jota ei voi jäljitellä missään muualla maailmassa. Ja siksi aito sicilialainen ruoka, kuten arancini (täytetyt riisipallot), couscous alla trapanese tai pane cunzato (maustettu leipä) vievät kielen mennessään. Ne eivät ole vain makuja, vaan niitä syödään myös tunteella. Ne ovat muistutus siitä, mitä on elää täysillä.
Sara Vanninen ja Meikittömän Kuva: Miksi Seuraajia Lähtii, Kun Julkaisee Luonnollisuutta
IL Siciliano arjessa
Siciliassa ruoka ei ole vain juhlaa, vaan se kuuluu arkeen. Paikalliset valmistavat ruokaa päivittäin suurella rakkaudella ja huolellisuudella, mutta he nauttivat siitä yhdessä – perheen, ystävien ja jopa satunnaisten ohikulkijoiden kanssa. Yksi parhaista kokemuksistani täällä oli, kun pääsin mukaan paikalliseen perheillalliselle. Keittiö oli täynnä lämpöä ja huumoria, ja vaikka itse ruoka oli yksinkertaista – tuoretta pastaa, tomaattikastiketta ja tuoreita yrttejä – se oli parhainta, mitä olin koskaan syönyt. Se ei ollut vain makua, se oli yhteys ja tunnelma.
Yhteenveto: Sicilian ruokafilosofia
IL Siciliano on siis paljon enemmän kuin vain ruokaa – se on kulttuuri, elämäntapa ja sydämen asia. Kun siemailet tuoretta viiniä tai nautit mausteisesta, hapanmakeasta caponatasta, tiedät, että et ole vain maistamassa ruokia, vaan koko saaren sydäntä. Ruoka ei ole täällä pelkkä tapa täyttää vatsaa, vaan elämän juhlaa, jossa maistuu historia, meri, aurinko ja sydän. Ja näin se todella on – syödessäsi Sicilian herkkuja et voi välttyä siltä tunteelta, että olet osa jotain suurempaa, jotain, joka on pysynyt muuttumattomana vuosisatojen ajan.
Vieraile Saadaksesi Lisää Informatiivisia Blogeja Bloggar.Fi